Velkommen til slektssiden vår

Vi er så glade for at du kommer innom slektssidene våre. Vi har samlet og organisert informasjon om personer i slekten vår siden vi var i begynnelsen av 30-årene. Nå er vi mange-og-seksti. Vi håper du finner interessant informasjon her - i hvert fall noe du ikke visste fra før.


Peter

har sin slekt spredt over store deler av landet. På farssiden stammer han fra Lofoten. På morssiden er det også temmelig spredt. Morfar har sine røtter på Sørlandet, nærmere bestemt Farsund. Mormor stammer delvis fra en embedsslekt på Vestlandet, delvis fra eiendomsbesittere i Enebakk.

Hege

stammer i mange ledd fra arbeidsfolk i Sandviken i Bergen. Går vi lengre tilbake finner vi flere slektsledd rundt Eivindvik i Gulen. En interessant detalj i hennes historie finner vi i hennes tippoldefar Jørgen Ingebrigtsen som tjenestegjorde i Kong Oscars norske garde i Stockholm og fant seg en hustru der før de begge returnerte (under vanskelige omstendigheter) til Bergen.

Mer

 

Bilder fra arkivet

Bli kjent med slekten vår

Rolv Arnfinn Carlsen

En annerledes krigsseilerhistorie.

Cornelius Bergh Bugge

I begynnelsen av forrige århundre var Cornelius Bergh Bugge over alt og alle steder i den norske "målrørsla". Spesielt i det bergenske Vestmannalaget.

Ør-Hemming

Hemming Hansen gikk under kallenavnet Ør-Hemming. Han var mistenkt for å ha skåret øret av, og drept, drengen Hans Hansen, en gutt på 16 1/2 år i februar 1779. Han ble aldri dømt for drapet, men mistanken ble hengende ved ham til hans død.

Fyrforvalter Cornelius Bergh

Fra engelsk krigsfangenskap til tallrik ungeflokk på Oksøy fyr. Cornelius Bergh fikk tidlig smake livets realiteter. 13 år gammel ble han satt i engelsk krigsfangenskap.


Vår slektsforskning

Vi er alle vinnere i det biologiske lotteriet. Vi er de tilfeldige etterkommerne i en ubrutt slektslinje som strekker seg tusenvis, nei millioner av år tilbake. Helt til den første encellede organismen og den første antydningen til biologisk liv. Det er kanskje litt i overkant å påpeke dette på en nettside om egen slekt, som strekker seg noen få århundrer tilbake, men jeg synes likevel det er et interessant perspektiv. Menneskers vektlegging av slekt er mye eldre enn de eldste skriftlige kildene vi har, spesielt her oppe i nord.

Når vi betrakter mediebildet av vårt eget samfunn er tradisjoner og slekt tilsynelatende ikke særlig verdsatt. Det er i hvert fall ikke særlig omtalt, og slett ikke i positiv forstand. Fokus på vår egen historie og kultur knyttes gjerne sammen med nasjonalisme, fremmedfrykt og skepsis til innvandring. Det synes jeg er trist. Fordi ute blant folk er interessen for egen slekt fremdeles sterk.

Da jeg var barn var det alltid mye snakk om og med tallrike slektninger. Spesielt var min mor og mormor opptatt av dette. Jeg ble tatt med på besøk til aldrende "onkler" og "tanter" hjemmehørende minst et par generasjoner før min mor. Fars slekt hørte jeg mindre om. Far var sjømann og på jobb nesten hele året. For meg besto hans slekt av en stort antall søsken og "Bestemor-i-Lofoten" som jeg 6 år gammel fikk møte en enkelt gang på aldershjemmet på Leknes.

Jeg har hatt genealogi, eller slektsforskning på norsk, som interesse og hobby siden jeg var ganske ung. Jeg oppdaget genealogi som hobby tidlig i 30-årene, nærmest som en søsterhobby til en livslang fascinasjon med datamaskiner og programvare. I de første årene var det gjerne spenningen ved å avdekke og systematisere fakta som tiltrakk meg. Men etter hvert har interessen endret karakter. Jo mer jeg finner ut om fortiden, jo mer opplever jeg en beundring og takknemlighet overfor generasjonene før meg. Overfor mødrene som har født sine barn i en tid uten noe som ligner medisinsk støtte, der den vanligste dødsårsak blant kvinner var komplikasjoner ved nettopp barnefødsler. Overfor fedrene som har arbeidet for å brødfø sin familie. Noen med hardt kroppsarbeid, andre på mindre fysisk krevende måter, men alle med familiens beste for øyet.

Og så har det liksom blitt viktig for meg at disse menneskene ikke skal glemmes helt. Jeg er fullstendig uten religiøs legning og forholder meg til at den eneste måten vi lever videre etter døden er i våre etterkommeres erindring. Det gir jo en annen og sterkere mening med alle arbeidstimene jeg har lagt ned i dette arbeidet gjennom 35 år. Jeg har en ideell målsetting om å skrive i hvert fall noe biografisk om alle menneskene jeg nevner i min historieskivning. Jeg er veldig langt fra det målet, men det er alltid med meg i arbeidet.


Top 100 etternavn

Dette er de hyppigst forekommende etternavnene i våre slektsdata.




Quick Links

Contact Us

Contact Us
Our Surnames
Our Stories

Melding fra Webmaster

Vi forsøker etter beste evne å dokumentere opplysningene på dette nettstedet. Hvis du har kommentarer eller tilleggsopplysninger, ta kontakt.