Skarsjø som slektsnavn

Tekst:
Peter Skarsjø

Hvorfor heter vår familie Skarsjø? Hvor kommer navnet fra?

Skarsjøen var opprinnelig en husmannsplass under gården Skotnes, ved Ballstad i Lofoten. Den opptrer ikke med eget gårdsnummer før i 1840, og er ikke overskjøtt til ny eier før i 1868.

Vår familie kom til Skarsjøen i 1916, og forlot stedet igjen i 1939. I mellomtiden kom navneloven av 1923 som avskaffet patronymer. De yngste barna til Adolf og Adeleide måtte derfor velge slektsnavn på skolen.

 

Skarsjøen

Fra Skarsjøen, ca 1987.

 

Navnet Skarsjø, Scharsøe, Skarsjøen, Skarsjøen, har sannsynligvis sitt opphav fra gårdens beliggenhet. Sjøen (landingsstedet) bak skaret over til Øvre Skotnes.

Fra ca 1850 var det skipper og jekteier Markus Busch som dominerte på Skarsjøen, selv om han på det tidspunktet ikke var selveier. Bruksnummer 1 ble i kongelig skjøte overført fra kronen til Markus Busch i 1868.

Bruksnummer 2, Øvre Skarsjøen, ble skilt ut fra hovedbruket i 1900, og overskjøtt til Hågen Hansen, Adolf Hågensens far, i 1911. Adolf og familien hans flyttet til Skarsjøen i 1915, og fikk bruket overskjøtt i 1916. Det var imidlertid Adolfs og Adeleides eldste sønn, Arthur, som sto som eier i skjøtet, visstnok fordi Adolf hadde kausjonert for et lån, og ikke ville risikere å miste gården.

Adolf og Adeleide solgte gården til Ole Stensen i 1939.

Stensen-familien kjøpte etter hvert hele Skarsjøen. Hovedbruket, nr 1, allerede i 1926. Denne familien er fremdeles (2017) på Skarsjøen og driver blant annet Skarsjø Brygge

Navnet forekommer også 2 andre steder i Norge.

På Gran, Hadeland, ligger et rekreasjonshjem med en slags tilknytning. Stedet het opprinnelig Fredly Rekreasjonshjem, men fikk rundt 1950 navnet Skarsjø Rekreasjonshjem. Fra 2000, da stedet ble solgt igjen, fikk det navnet Gjestfriheten Fjordstue.

I Stjørdal kommune finner vi henvisninger til en badeplass ved Skarsjøen. Nærmere undersøkelser hos kartverket tyder på at Stjørdal kommune tar litt for lett på rettskrivningen. I kartene er stedet beskrevet som Skardsjøen, en liten innsjø 5-6 km NØ for Stjørdal sentrum.

Det later ikke til at noen bruker disse stedene som utgangspunkt for slektsnavn. Heller ikke Stensen-familien som eier Skarsjøen har benyttet gårdsnavnet som slektsnavn. Det betyr at etterkommerne til Gunnar og Aage Skarsjø er de eneste som bruker navnet.