Cornelius Jeremiassen Bergh

Cornelius Jeremiassen Bergh[1]

Mann 1793 - 1870  (77 år)

Ekspander alle   |   Kollaps alle  
Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Cornelius Jeremiassen Bergh 
  Født 1793  Fredriksvern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1, 2, 3
  Døpt 26 Jun 1793  Fredriksvern kirke, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Kjønn Mann 
  Krigstjeneste 1807  Chatham, Kent, Storbritannia Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [4, 5
  Krigsfangenskap 
  • 13 år gammel var Cornelius med sin far Jeremias, som var kaptein på skipet "Anna Elizabeth". I slutten av august 1807, mens det lå i engelsk havn, ble fartøyet beslaglagt av engelskmennene og mannskapet satt i fangenskap.

   Han satt ikke med hendene i fanget om bord på fangeskipet Bristol i Chatham. Han kjøpte seg skrivebok i London og begynte 18 november samme år å skrive av Cramers "Aritmetica tyronica", praktisk handelslære og engelsk språk. Trolig var det faren som var lærer. Da begge ble overført til Reading på parol rundt nyttår, fortsatte undervisningen. Cornelius fortsatte å lære seg praktisk navigasjon og engelsk.

   Han ble løslatt fra parol i Reading 15 oktober 1809, visstnok i anledning den engelske kongens regjeringsjubileum. Etter hjemkomsten gikk livet videre, og han ble konfirmert i Stavern kirke i april 1810.
  Prison Hulks on the River Thames, Woolwich
  Engelske fangeskip ved Woolwich på River Thames
  Dette er det eneste kjente fotografi av engelske fangeskip. De er av noenlunde samme type som fangeskipene ved Chatham.
  Ziffer Bog for Cornelius J Bergh
  Ziffer Bog for Cornelius J Bergh
  Cornelius satt ikke med hendene i fanget om bord på prisonskipet "Bristol" i Chatham. Han kjøpte seg skrivebok og begynte 18 november 1807 å skrive av Cramers Arithmetica tyronica.
  Krigstjeneste 1808  Reading, Berkshire, Storbritannia Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [4, 5
  Krigsfangenskap 
  Konfirmasjon 1 Apr 1810  Fredriksvern kirke, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [6
  Krigstjeneste 1812 til 1814  Fredriksvern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [7
  Månedsløytnant 
  • Cornelius hadde jo en slags navigasjonsutdannelse, og etter hjemkomsten ble han innrullert som månedsløytnant i Marinen. I den operative sesongen fra mars til november i 1813 hadde han kommando på kanonjollen Teje i Jomfrulanddivisjonen. Det kan se ut som om dette var en relativt rolig sesong for hele skjærgårdsflåten.

   Den årlige sjøsettingen av skjærgårdsflåten begynte 22. februar og varte til 30. mars. Jomfrulanddivisjonen ble utpostert med 3 sjalupper ved Jomfruland, 2 joller i Langesund og 2 i Portør. Divisjonen avgikk 11 august til Hvaler, men etterlot en kanonjolle. Divisjonens fartøyer ankom i midten av november til sine respektive opplagssteder og ble etter hvert landsatt. Det ble ikke rapportert større trefninger.

   Grunnen til denne fredelige tilværelsen sommeren 1813 er sannsynligvis å finne sesongen før, i 1812. Engelskmennene patruljerte kysten først og fremst for å hindre de dansk/norske krigsskipene å forsyne seg av engelsk handelstrafikk i Skagerrak og Kattegat. I slaget på Lyngør havn ødela og senket de det siste av de større danske marinefartøyene, fregatten Najaden. Det England startet ved flåteranet i 1807 var fullbyrdet.

   Kanonbåtene gjorde en meget viktig innsats i dette sjøslaget men Jomfrulandsdivisjonen hadde ingen reell rolle. Varslingen til Jomfruland ble sterkt forsinket på grunn av tåke (de brukte optisk telegraf for kommunikasjon). Divisjonen var på vei, men nådde ikke frem før den påfølgende kvelden.
  Øster Risør III
  Øster Risør III
  Replika av kanonjollen Øster Risør III
  Yrke Ca 1820  Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [8, 9
  skibsfører 
  • I årene etter krigen 1807-1814 finner vi Cornelius i Stavern og Fredriksvern skipslister som skipper på Flora, en liten slupp på 7 1/2 kommerselester (ca 15 tonn). Økonomisk var det oppgangstider, spesielt for skipsfarten, men skutene i Fredriksvern og Stavern var for små til langfart. De gikk for det meste få Danmark og Østersjøen. Når høsten kom gikk skutene i opplag, og hvis man hadde greid 3 turer i løpet av sesongen ble det regnet som bra.

   Senere var han styrmann på større fartøyer, blant annet på norges første dampskip, "Constitutionen".
  Yrke Fra 15 Jun 1832  Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [10
  fyrforvalter 
  • Forhenværende månedsløytnant i marinen, Cornelius J Bergh ble ansatt som den første fyrforvalter på det nybygde Oksøy fyr i 1832. Han var en skrivefør mann, som ikke la fingrene imellom når han henvendte seg til administrasjonen. Han klaget stadig over mangler og svakheter ved anlegget. Vannforsyningen var mangelfull, og "kaldt er her som bittre Fanden". Snø og fokk trengte seg inn gjennom veggene i våningshuset, så det var umulig å holde det varmt selv om en fyrte både natt og dag. Klagene førte til at huset ble panelt i 1834.

   Det skrives at han hadde et problematisk forhold til "oppassere", "fyrkarle" og assistenter, spesielt i de første årene, og vi vet at han ved minst en anledning klaget til departementet. Etter hvert later forholdet, i hvert fall til assistentene, å ha blitt bedre. Gabriel Edvard Lund var fyrassistent på Oksøy i hvert fall fra 1840. Han giftet seg med Cornelius' førstefødte, Abrahamine, og tok henne med seg til Utsira der han hadde fått tilsetting som underforvalter. Lund ble avløst av Cornelius' yngste bror Johan Christian Bergh i 1844, og Johan Christian ble værende i stillingen som fyrassistent på Oksøy til lenge etter at Cornelius er død. Han innvilges en årlig pensjon kr 560,- i 1878, så jeg antar det er da han slutter.

   En annen av Cornelius' døtre, Anne Caroline Cornelia, gifter seg også med en av farens kolleger. Fyrassistent Henrich Christian Steffens er på Utsira fyr på samme tid som Gabriel og Abrahamine. På en eller annen måte blir han kjent med Anna Caroline og de gifter seg i 1848 når Henrich får jobb som assistent på Store Torungen utenfor Arendal.

   Cornelius tok etter beste evne vare på de goder hans posisjon gav ham. Et eksempel på dette finner vi i et brev til fyrforvalter Knudsen på Store Torungen fyr ved Arendal, skrevet 22 januar 1853:
   "I bemeldte Hr. Fyrdirektørens Skrivelse, da De har fredlyst Deres St.Helena, som De i sin tid kaldte Deres beboede Ø, at henvende meg til Dem med det Spørgsmaal, hvorledes De har baaret Dem ad, for at blive befriet for uvedkommende Hummerfiskere omkring Øen; hvorom jeg tjenesteligst tør bede mig underrettet.
   Hvorledes har De havd det i alle de grusomme Stormer, der har hersket i denne Vinter, har De gaaet fri for Beskadigelser påå, saavel de offentlige som private Eiendeler? Af sidstnævnte har jeg lidt ikke saa lide Tap, thi alle Plankeværk og mærker til indseilingen er strøget med; en god Portion Tagsten er jo rigtignok gaaet i Vasken for det Offentlige.
   Et behagelig og godt nyt Aar tilønskes af Deres tjenstligst og ærbødige Cornelius Bergh."
  Oksøy fyr (gamle)
  Oksøy fyr (gamle)
  Oksøy fyrstasjon med det opprinnelige fyret fra 1832
  Folketelling 31 Des 1865  [11
  Død 8 Nov 1870  Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [12, 13
  Søsken 11 søsken 
  Person ID I475  My Genealogy
  Sist endret 20 Nov 2019 

  Far Jeremias Corneliussen Bergh,   f. Ca 1755,   d. 27 Apr 1829, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder ~ 74 år) 
  Mor Karoline Høgenhoff,   f. 16 Des 1764,   d. Ja, ukjent dato 
  Famile ID F283  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 1 Ane Dorthea Elgesem,   f. 19 Feb 1801, Fredriksvern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 23 Okt 1856, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 55 år) 
  Gift 31 Okt 1819  Fredriksvern kirke, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [14
  Barn 
   1. Abrahamine Elisabeth Bergh,   f. 18 Des 1819, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1 Sep 1908, Arendal, Aust-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 88 år)
   2. Carl Jess Emmanuel Bergh,   f. 15 Jul 1821, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 2 Jun 1839  (Alder 17 år)
   3. Maren Mathilde Bergh,   f. 6 Sep 1823, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 8 Aug 1909, Arendal, Aust-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 85 år)
   4. Anne Georgine Bergh,   f. 16 Apr 1825, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 18 Jul 1825, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 0 år)
   5. Anne Caroline Cornelia Bergh,   f. 5 Mai 1826, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 8 Mai 1893, Arendal, Aust-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 67 år)
   6. Elisabeth Peterine Bergh,   f. 13 Aug 1827, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 6 Sep 1827, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 0 år)
   7. Birte Kirstine Bergh,   f. 14 Aug 1827, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 6 Sep 1827, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 0 år)
   8. Johan Otto Christian Bergh,   f. 26 Nov 1828, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 23 Jun 1829, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 0 år)
   9. Johanne Othilde Bergh,   f. 6 Jan 1830, Fredriksvern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 31 Mar 1890, Bergen, Hordaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 60 år)
   10. Johan Wilhelm Martin Bergh,   f. 27 Mai 1831, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 16 Jul 1831, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 0 år)
   11. Johanne Nikoline Wilhelmine Bergh,   f. 6 Sep 1832, Fredriksvern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 11 Jan 1908, Stavanger, Rogaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 75 år)
   12. Abraham Bergh,   f. 5 Jun 1835, Stavern, Vestfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato
   13. Karen Helene Elisabeth Bergh,   f. 28 Jun 1837, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1924, Pascagoula, Jackson, Mississippi, USA Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 86 år)
   14. Otto Christian Bergh,   f. 30 Okt 1838, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 30 Okt 1838, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 0 år)
   15. Carl Jess Immanuel Bergh,   f. 2 Jan 1840, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 22 Nov 1842  (Alder 2 år)
   16. Carl Jess Immanuel Bergh,   f. 27 Mar 1843, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato
   17. Gabriel Edvard Viborg Bergh,   f. 30 Nov 1845, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato
  Sist endret 19 Okt 2017 
  Famile ID F26  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 2 Helene Petersen,   f. 8 Aug 1837, Spind, Farsund, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 24 Jul 1917, Kristiansand, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 79 år) 
  Gift 8 Jul 1858  Oddernes, Kristiansand, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [15
  Adresse:
  Oddernes kirke 
  Barn 
   1. Peter Agaton Daae Bergh,   f. 29 Mai 1858, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato
   2. Oscar Frederik Vilhelm Bergh,   f. 10 Mar 1860, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 24 Jul 1861, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 1 år)
   3. Oscar Fridrik Vilhelm Bergh,   f. 31 Mai 1861, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1918  (Alder 56 år)
   4. Josefine Bergh,   f. 26 Sep 1863, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato
   5. Anton Carl Bergh,   f. 26 Sep 1863, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato
   6. Otto Wolfgang Bergh,   f. 22 Sep 1865, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 5 Apr 1943, Kristiansand, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 77 år)
   7. Alvilde Bergh,   f. 1 Mar 1868, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 8 Jul 1951  (Alder 83 år)
   8. Jenny Liedia Bergh,   f. 27 Feb 1870, Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 11 Jan 1930, Kristiansand, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 59 år)
  Sist endret 19 Okt 2017 
  Famile ID F282  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 1793 - Fredriksvern, Vestfold, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsDøpt - 26 Jun 1793 - Fredriksvern kirke, Stavern, Vestfold, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsKrigstjeneste - Krigsfangenskap - 1807 - Chatham, Kent, Storbritannia Link til Google Earth
  Link til Google MapsKrigstjeneste - Krigsfangenskap - 1808 - Reading, Berkshire, Storbritannia Link til Google Earth
  Link til Google MapsKonfirmasjon - 1 Apr 1810 - Fredriksvern kirke, Stavern, Vestfold, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsKrigstjeneste - Månedsløytnant - 1812 til 1814 - Fredriksvern, Vestfold, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsGift - 31 Okt 1819 - Fredriksvern kirke, Stavern, Vestfold, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsYrke - skibsfører - Ca 1820 - Stavern, Vestfold, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsYrke - fyrforvalter - Fra 15 Jun 1832 - Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsGift - Adresse:
  Oddernes kirke - 8 Jul 1858 - Oddernes, Kristiansand, Vest-Agder, Norge
  Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 8 Nov 1870 - Oksøy, Oddernes, Vest-Agder, Norge Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 
  Tegnforklaring  : Adresse       : Lokasjon       : By       : Fylke/Grevskap       : Stat/Provins       : Land       : Ikke satt

 • Bilder
  Cornelius Jeremiassen Bergh
  Cornelius Jeremiassen Bergh

 • Kilder 
  1. [S154] MB Brunlanes 1766-1801, s.201, http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060410020378.jpg (Troverdighet: 3).

  2. [S57] General Entry-boo, Danish POWs, Chatham 1803-1907, British Admiralty, (Mikrofilm), Corneius' alder feilaktig oppgitt til 11 år, men han er i virkeligheten 13 eller 14. Jeg tror det var med hensikt, slik at han fikk være med sin far og ikke med det øvrige mannskapet. (Troverdighet: 2), 1998.

  3. [S39] FT 1801, Friderichsværn, DA, Alder 8 år (Troverdighet: 3).

  4. [S697] Norske prisonfanger i England 1807-1814, Protokollreferanse 103/60 nr. 43, https://www.digitalarkivet.no/view/83/oc00000000781913 (Troverdighet: 3), 4 Okt 2019.

  5. [S700] Han sad i prisonen - Sjøfolk i engelsk fangenskap 1807-1814, Berit Eide Johnsen, (Oslo, Universitetsforlaget AS, 1993), s.162-163 (Troverdighet: 2), 15 Okt 2019.

  6. [S169] MB Stavern 1800-1816, s.13, http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070502690574.jpg (Troverdighet: 3).

  7. [S701] Norges Sjøvæbning 1810-1814, F. Beutlich, (Oslo, 1940, Aschehoug & Co (W. Nygaard)), s.324 (Troverdighet: 2), 15 Okt 2019.
   Kilden nevner månedsløytnant J. Bergh med et spørsmålstegn etter navnet. Jeg antar det dreier seg om Cornelius J. Bergh.

  8. [S26] Fredriksvern og Stavern, s.109, https://www.nb.no/items/6d38e19f5ba4d2350522f70203032879?page=119&searchText=stavern (Troverdighet: 3), 4 Okt 2019.

  9. [S711] Jarlsberg og Larviks Amtstidende, (Larvik), 77 aargang, Nr. 190, 2 sep 1910, s. 2, "Farvel til 2 gamle Sjømænd", sidelenke: https://www.nb.no/items/f36a573951b819ef8ca2eb7d6c6ee612?page=1&searchText=%22cornelius%20berg%22 (Troverdighet: 1), 20 Nov 2019.

  10. [S28] Slægten Bugge, s.60 (Troverdighet: 3).

  11. [S478] FT 1865, Oddernæs, DA.

  12. [S27] Norges fyr, s.119, https://www.nb.no/items/1e021071b240c629fe4d06ccacca024c?page=121 (Troverdighet: 3), 14 Aug 2019.

  13. [S467] MB Oddernes 1864-1880, s.230, http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060103031103.jpg (Troverdighet: 3).

  14. [S155] MB Stavern 1816-1839 (#6), s.194, http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070502690714.jpg (Troverdighet: 3).

  15. [S439] MB Oddernes 1851-1863 (A7), s 162, nr 17/1858 (Troverdighet: 0).