Rolv Arnfinn Carlsen

Rolv Arnfinn Carlsen

Mann 1919 - 2012  (93 år)

Ekspander alle   |   Kollaps alle  
Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Rolv Arnfinn Carlsen 
  Født 19 Mai 1919  Oslo, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Kjønn Mann 
  Død 6 Sep 2012  Bergen, Hordaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
  Adresse:
  Haukeland sykehus 
  Gravlagt Møllendal kapell, Bergen, Hordaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  • Rolv ønsket ikke et gravsted og han ønsket ikke en stor begravelse. I stedet var det en humanistisk seremoni i kapellet på Møllendal i Bergen. I april året etter ble asken hans spredt for vinden fra en fiskeskøyte utenfor Bergen, slik han hadde ønsket det.
  Søsken 2 søsken 
  Person ID I30  My Genealogy
  Sist endret 22 Des 2019 

  Far Peter Carlsen,   f. 15 Aug 1892, Farsund, Farsund, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 7 Apr 1955, Farsund, Farsund, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 62 år) 
  Mor Bjørg Bugge,   f. 10 Des 1896, Bergen, Hordaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 3 Jun 1985, Listaheimen, Vanse, Farsund, Vest-Agder, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 88 år) 
  Famile ID F29  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Ruth Helgerød,   f. 21 Des 1915, Halden, Østfold, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 22 Des 1999, Bergen, Hordaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 84 år) 
  Gift 2 Okt 1948  [3
  Sist endret 19 Okt 2017 
  Famile ID F31  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 19 Mai 1919 - Oslo, Norge Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - Adresse:
  Haukeland sykehus - 6 Sep 2012 - Bergen, Hordaland, Norge
  Link til Google Earth
  Link til Google MapsGravlagt - - Møllendal kapell, Bergen, Hordaland, Norge Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 
  Tegnforklaring  : Adresse       : Lokasjon       : By       : Fylke/Grevskap       : Stat/Provins       : Land       : Ikke satt

 • Bilder
  Bjorg Bugge Carlsen og Rolv Arnfinn
  Bjorg Bugge Carlsen og Rolv Arnfinn
  Bjørg Bugge Carlsens 80-årsdag
  Bjørg Bugge Carlsens 80-årsdag
  Bjørg og alle tre "barna" i stuen på Varbak. Med Rolv bosatt i Bergen og Aase i Oslo var det ikke ofte de var samlet alle 4. Dette var sannsynligvis siste gang det skjedde.
  Rolv 1 år
  Rolv 1 år
  Rolv 2 år
  Rolv 2 år
  Rolv 2 år
  Rolv 2 år
  Rolv A Carlsen
  Rolv A Carlsen
  Rolv A Carlsen
  Rolv A Carlsen
  Rolv Arnfinn Carlsen
  Rolv Arnfinn Carlsen
  Rolv Arnfinn Carlsen
  Rolv Arnfinn Carlsen
  Rolv og Sara
  Rolv og Sara
  Ruth og Rolv Carlsen
  Ruth og Rolv Carlsen
  Rolv viser frem noen av knivene sine. De er i stuen i sitt hjem på Helgeplasset i Fyllingsdalen utenfor Bergen.
  Vennetur i Farsund
  Vennetur i Farsund
  Ca 1920

  Opptak
  Rolv om krigsårene på Strinda
  Rolv om krigsårene på Strinda
  Rolv forteller om hendelser på M/T Strinda. Vi hører også stemmene til Vibeke og Tom Hansen, Peter Skarsjø og såvidt Hege Skarsjø. Vi hører Vibeke oppfordre Rolv til å skrive ned historien sin. Det ble dessverre aldri noe av.
  Flytur over Farsund
  Flytur over Farsund
  Rolv forteller om da han som 7-åring (ca 1926) vant en halvtimes flytur over Farsund, etter å ha funnet et slags lodd, sluppet ut fra den samme flymaskinen.
  Rolv om livet til sjøs
  Rolv om livet til sjøs
  Rolv forteller om hendelser i sitt liv.

 • Notater 
  • Kunstneren og håndtverkeren

   Rolv var en mann som likte å gjøre ting med hendene, og han likte å mestre vanskelige, gjerne litt kunstneriske, praktiske saker. Han startet sin tekniske utdannelse som læregutt i en Th. Abrahamsens smie i Farsund, før han dro til sjøs. Etter krigen tok han en teknisk utdannelse som maskiningeniør.

   Han likte å være i litt kunstneriske miljøer, og han forsøkte seg også selv på ulike former for kunst og kunsthåndtverk. På 50- og tidlig på 60-tallet, mens han bodde i Oslo, drev han en del med maling. Familien var svært imponert over hans bybilder fra Farsund, og flere har bilder av ham på veggene enda.

   Både Rolv og Ruth likte å omgås kunstnere. I Oslo hadde han venner i kunstnermiljøet i Kirkeristen, blant annet keramikeren Arne Nilsen. I en periode hadde han omgang med maleren Sverre Hjertsen og kjøpte noen av hans oljemalerier. Disse bildene er i dag i Vibeke og Peters eie.

   Etter at han kom til Bergen på 70-tallet ble han interessert i knivkunst. Altså det å lage vakre smykke- og brukskniver. Ironisk nok jobbet han ikke med smedarbeid. Han kjøpte ferdig smidde knivblad fra dyktige smeder både i Norge og i utlandet. I stedet laget han kunstferdige skaft og slirer. Det var avansert trearbeid, sølvsmedarbeid og skinnarbeid. Han laget en del miniatyrkniver som kvinnesmykker i form av øredobber og anheng. Det var komplette kniver, med smidde blad, skaft og slire med sølvbesetning. Noen ga han bort, og andre ble solgt. Han var meget aktiv i knivklubben "Bergenstollekniven". Han gikk fast på møter i klubben og arrangerte kurs for nybegynnere til han var nesten 90 år.

   Jeg ba i sin tid Rolv skrive ned sin egen historie. Dette er hva han skrev om seg selv:

   "Utdannet ingeniør 1946-48. Begynte i Christiania Seildugsfabrik i Oslo som spinneriassistent for etter 1 år å overta som spinnerimester. Ble hos Seildugen i vel 16 år, hvorav de 3 siste som plassjef. Flyttet i 1964 til Spjelkavik ved Ålesund og begynte som teknisk sjef på Spilkevigs Snøre Not og Garnfabrik. Flyttet igjen 6 år senere til Finnsnes i Troms hvor han tok over som produksjonssjef på Fiskernes Redskapsfabrikk i februar 1970. Dro så i 1974 videre til Bergen hvor han var teknisk sjef hos Rosendals Industrier på Stend i Fana.
   Dro til sjøs før krigen og seilte som maskinist i handelsflåten under hele krigen. Etter 7 år til sjøs hvorav 69 måneder i krigsfarvann kom han hjem i august 1945 og ga seg selv det løftet at 'ikke lenger ut enn at du kan se land, og ikke større båt enn at du til nød kan ro den inn'."

   Dette er helt typisk for Rolv. Han snakket lite om seg selv, og spesielt ikke krigsinnsatsen. Det eksisterer likevel et opptak der han snakker om fortiden. Det er fra 2010, da han var 91 år. Han leter ofte etter ord, men husker likevel overraskende mange detaljer. Her får vi et spennende innblikk i episoder fra et liv de færreste i dag kan forestille seg.

   Krigsseileren

   Rolv var nesten hele krigen påmønstret tankskipet M/T Strinda. Først som Motormann, dernest som Reparatør og til sist som Maskinassistent. Strinda var på den tiden Norges største skip, med sine drøyt 16.000 tonn. Fartøyet var et ettertraktet mål for den tyske krigsinnsatsen. I løpet av disse årene krysset han atlanterhavet mellom Storbritannia og Amerika 99 ganger, som regel i konvoi. Strinda ble torpedert allerede sensommeren 1940. Fartøyet fikk store skader men ble reparert i Glasgow og i Cardiff og var tilbake i atlanterhavsfarten allerede i desember samme år. Rolv sto ombord til 13.07.1945 da han mønstret av og returnerte til Norge for om sider å begynne sin utdannelse som var blitt utsatt i og med krigsutbruddet i Norge i 1940.

   Dekorasjoner:
   25.08.1944 - Krigsmedaljen
   10.02.1981 - Deltakermedaljen
   22.04.1988 - Haakon den VII Frihetsmedalje

   Les mer om M/T Strinda på www.warsailors.com.
   Les kapteinen på M/T Strindas fortelling "Fra hvite seil til damp og motor" på Nasjonalbibliotekets digitale tjeneste. Beskrivelsen av tiden i krigsfarvann begynner på side 216.
   Les om Rolv på Krigsseilerregisteret

   Rolv var en spenstig og vital mann helt til det siste. Han gikk Løvstakken opp regelmessig til han var 85, malte huset selv da han var 90 år gammel, gikk på sopptur til han var 92. Bare 3 måneder før sin død kunne han fornøyd fortelle at han hadde fått fornyet førerkortet. Når slutten kom, gikk det uventet fort. Bare drøyt 4 uker etter å ha fått konstatert kreft, falt han om på soverommet. I sitt livstestament hadde han sagt fra at han ikke ønsket livsforlengende behandling og han fikk dermed den avslutningen på livet han ønsket seg. Rask, smertefri og ryddig.

 • Kilder 
  1. [S44] Intervju, Rolv A Carlsen.

  2. [S61] Personlig kunnskap, Peter Skarsjø.

  3. [S15] Carl Bjørn Carlsen, Slektsdata 1998, s.13 (Troverdighet: 3).